Manşet

Türkiye tampon bölge konusunda geri adım attı

d5-728x728
Türkiye başbakanı Ahmet Davutoğlu Suriye ile ilgili yaptığı açıklamada Ankara’nın son tutumlarından geri adım atarak, Ankara’nın Suriye’de sadece Suriyeli mültecilere güvenli bir bölgenin oluşmasını istediğini, tampon bölgenin kurulmasını istemediğini belirtti.

Haber merkezinin bildirdiğine göre Davutoğlu el-Cezire TV kanalında verdiği demeçte, söz konusu planın hedefi, sadece Suriye’de Suriyeli sığınmacılara güvenli bir bölgenin oluşturulması, onların ihtiyaçlarının giderilmesi ve bölgenin uluslararası denetim altında alınması olduğunu belirterek, ” Bunun belli yoğunlukta nüfusların olduğu yerlerde, mesela Halep’in kuzeyinde olması lazım. Halep’le Türkiye sınırları arasında olması lazım. İdlib’in Türkiye sınırına yakın yerlerinde, aynı şekilde Lazikiye’nin kuzeyinde, Haseke’de belli bölgelerde, şu anki Cerablus bölgesinde, Aynul Arap’ta… BM’nin belirlemesi en doğru olanıdır” dedi.
Davutoğlu Ankara’nın IŞİD’e verdiği desteğe değinmeksizin, bazı IŞİD teröristlerinin Irak’ın Ebu Gureyp ve Suriye’nin el-Meze hapishanelerinde tutuklu olduklarını, bunların kendi aralarında işbirliği ile terör grupları oluşturabileceklerini ve iki ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirebileceklerini ifade eti.
Bu arada Türkiye hükümetinin, “Suriyeli Muhalifler Koalisyonu”nun bazı üyelerine Türkiye vatandaşlığı verdiği belirtildi.
Lübnan el-Sefir gazetesi, Suriye’de gerginliklerin başladığından itibaren İstanbul’da bulunan Semir Neşa, Halid Salih, Ahmet Ramazan, George Sabra, Hüseyin Seyit, Faruk teyfur, Nezer Hekim, ve Ahmet Tu’me gini koalisyon liderlerine Türkiye vatandaşlığı verildiğini belirtti.
Suriye hükümetinin yurt dışı muhalefet liderlerinden George Sabra Türkiye hükümetinin hareketini överek, bu sayede Suriyeli muhalefet liderlerinin seyahat sorunlarının giderildiğini belirtti.
Suriyeli muhalefete tanınan vatandaşlık hakkı, Türkiye anayasasına aykırı bir harekettir, zira anayasaya göre vatandaşlık hakkı almak için en az 5 yıl Türkiye’de yaşamak gerekir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu