Ana SayfaETKİN ÖNDEGenelManşet

Irak başbakanı Nuri el Maliki istifa etti

maliki-manset11

Maliki, kendisi hakkında dava açılmaması ve siyaset yapmasına izin verilmesi şartıyla başbakanlığı Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el Abadi’ye devretmeye razı oldu. Maliki, başbakanlıktan çekildiğini ve başbakanlık iddiasından vazgeçtiğini Irak televizyonlarından yapılan yayında duyurdu.
Maliki açıklamasında, “Irak’ın bütünlüğü ve istikrarının korunması için başbakan adayı Haydar el Abadi lehine adaylığımı geri çekiyorum. Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak’ın yüksek menfaatleri için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi’ye bırakıyorum. Başbakan adayı kardeşim Haydar el-Abadi’ye başarılar diliyorum”” ifadelerini kullandı.
Maliki, lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu milletvekilleriyle yaptığı basın toplantısında, “Ey Irak halkı, ben hiçbir makam istemiyorum, benim makamım yalnızca sizin verdiğiniz mertebedir. Bu da benim için en yüce şeref ve onurdur. O yüzden buradan duyuruyorum, siyasi sürecin devam etmesi ve yeni hükümetin kurulmasının önünü açmak için, değerli Irak halkının selameti ve çıkarları için kendi adaylığımdan feragat ediyor ve başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak’ın yüksek menfaatleri ve selameti için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi’ye bırakıyorum. Onun yönetiminde bir asker olarak yer alacağım” diye konuştu.
Bundan sonra üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğini dile getiren Maliki, şöyle devam etti:
“Irak’ta istikrarı, kalkınmayı ve ilerlemeyi hedef edinen kardeşlerimin önünü açmak için bu yolda asker olmayı yeğliyorum. Terörle mücadele eden, vatanın parçalanmasını önleyen ve etnik savaşın önünü kapatan bir hükümetin kurulması temennisiyle hakkımdan feragat ediyorum.”
Maliki başbakanlıktan çekildiğini açıklarken yanında yeni başbakan adayı Haydar el Abadi vardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu