Ana SayfaAnalizGenelManşet

2012 yılında çıkarılan yasa ile madencilik izinleri başbakanlıktan alma şartı getirildi.

ruhsat sayısıMaden ruhsat sayısı 5 yıl önce 10 binlerde iken 2013 yılında 84’e düştü. Sektör temsilcileri, Başbakanlık genelgesinin madenciliği durma noktasına getirdi.

2012 yılında çıkarılan bir genelge ile madencilik alanında satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir dahil her türlü tasarrufa yönelik işlemler için Başbakanlık’tan izin alınma şartı getirildi. Gerek genelge gerekse kanun değişikliğiyle birlikte düzenlenen ruhsat sayılarında dramatik azalışlar yaşandı; 2007 yılında düzenlenen ruhsat sayısı 10 bin 731 iken, bu rakam 2013 yılında 84’e düştü.

Madenciler Derneği: Sanayici taahhüdünü yerine getirmeye zorlanıyor

 

Ruhsat sayılarındaki düşüşün ana sebebinin yayımlanan genelge olduğunu dile getiren Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Sönmez, “Madencilikteki gerilemenin asıl nedeni 16 Haziran 2012’de yayımlanan Başbakanlık genelgesidir. Bu genelge ile maden ruhsatları ve maden alanlarındaki izinler Başbakanlık iznine tabi tutuluyor. Bugün, maden izinleri, gerek ruhsat aşamasında, gerekse orman izinleri aşamasında durma noktasına gelmiştir. Burada, özellikle son 1 yılda madencilik sektörünün büyümesindeki düşüşü gözlemekteyiz. Son 1 yılda dünyada mal talebi artmaya başladı, ancak ne var ki Türkiye, izinlerle ilgili sıkıntı nedeniyle madenlerinin büyümesi ve yeni taahhütlerin yerine getirilmesi konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamıştır” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu