Ana SayfaGenelManşet

BMMYK: ‘Dünyada mülteci sayısı 50 milyonu aştı.’

multeci

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), bütün dünyada mülteci sayısının 50 milyonu aştığını ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktığını bildirdi.

BMMYK tarafından yayımlanan raporda, 2013’te iç savaşlar, çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının bir önceki yıla oranla 6 milyon artarak 51.2 milyona yükseldiği belirtildi. Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’daki çatışmaların, mülteci sayısının artmasında önemli bir etken olduğu kaydedilen raporda, sadece Suriye’de üç yıla yakın süredir devam eden iç savaş nedeniyle 6.5 milyon kişinin mülteci durumuna düştüğüne dikkat çekildi. Raporda, mültecilerin yüzde 86’sı gelişmekte olan ülkelere sığınırken, sanayileşmiş ülkeler mültecilerin sadece yüzde 14’üne ev sahipliği yapıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres rapora ilişkin açıklamasında, “Daha devam eden çatışmalar sona ermeden yenileri başlıyor. Yıllardır mülteci olarak yaşamak zorunda kalan 6.3 milyon insan var. Bu insanların çektiği acılardan derin üzüntü duyuyoruz. Masum insanlar, çaresizlik içinde yaşamlarını yitiriyor ve dünya, bu saçmalığa son vermek için hiçbir şey yapamıyor” dedi. BMMYK raporuna göre 2.5 milyondan fazla Afgan mülteci bulunuyor. Afgan mültecileri, 2.4 milyon Suriyeli ve 1.1 milyon Somalili mülteci izliyor.

Mülteciler arasında 636 bin Sudan, 499 bin Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve 401 bin Irak vatandaşı da bulunuyor. BMMYK’nın açıkladığı rakamlar, yerlerinden edilmiş ancak ülkelerini terk etmemiş kişileri kapsamıyor. Bütün dünyada 33.3 milyon yerlerinden edilmiş kişi bulunduğu tahmin ediliyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, 50 milyonun üzerinde insanın savaş ve şiddet nedeniyle evlerinden edildiğini söyleyerek insani yardımın tek başına yeterli olmadığını, acilen siyasi çözümler geliştirmek gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü ise, BM Güvenlik Konseyi’nin başarısızlığının milyonların mülteci durumuna düşmesine neden olduğunu savundu. Örgüt, Güvenlik Konseyi üyelerini, sivilleri korumak ve milyonlarca insanın evlerinden edilmesini engellemek için daha kararlı olmaya çağırdı. İran, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Pakistan’ın mültecilere kapılarını açarak krizin yükünü sırtlayan ilk beş ülke olduğunu belirten örgütün açıklamasında, “Güvenlik Konseyi’nin ve bazı durumlarda BM Genel Sekreterliği’nin, Irak, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan ve Suriye’de süregelen çatışmalara yönelik etkisiz ya da geç gelen tepkileri, şiddet sarmalının artmasına ve sayısız topluluğun, anlamlı bir eyleme geçilmeden yıkıma uğramasına yol açtı” denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu