Manşetönemli

İstanbul sarayları Erdoğan’ın emrinde

saraylar-emrinde
İstanbul’daki tarihi saraylar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanımına sunuldu. Başbakanlığı döneminde Dolmabahçe Sarayı’nı kullanan Erdoğan, Köşk’e çıkınca önce AOÇ’de yaptırdığı saraya taşındı, ardından da Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Vahdettin Köşkü, Huber Köşkü, Tarabya Köşkü’nü de kullanmaya başladı. Erdoğan’ın Osmanlı padişahlarının bile bir arada kullanmadığı sarayları kullanması tepki çekiyor.

TARİHİ SARAYLAR ERDOĞAN’IN EMRİNDE

Başbakanlığı döneminde Dolmabahçe Sarayı’nı kullanan Erdoğan, şimdi ise Yıldız Sarayı, Vahdettin Köşkü, Huber Köşkü ve Beylerbeyi Sarayı’nı kullanıyor. Yıldız Sarayı’nın adı Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi olarak değiştirildi. Köşklerde Erdoğan için tadilat yaptırılırken, köşklerde yapılan tadilatların ne kadara mal olduğu ile ilgili açıklama yapılamadı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK SARAYINI YAPTIRDI

Erdoğan Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nde dünyanın en büyük sarayını inşa ettirdi. Ne kadara mal olduğu açıklanmayan sarayda 1150 oda, 65 iri salon bulunuyor. Yapımının her aşamasında lüksten kaçınılmayan sarayın maliyetinin 5 milyar lirayı aştığı ifade ediliyor.

YILDIZ SARAYI

Erdoğan’ın kullandığı İstanbul Beşiktaş ilçesinde bulunan Yıldız Sarayı, Sultan III. Selim’in validesi Mihrişah Sultan için 1789-1807 yılları arasında yaptırıldı. Sultan Abdülhamid döneminde ana saray olarak kullanıldı. Sarayın olduğu bölge, Kanuni Sultan Süleyman döneminde avlanma alanı olarak kullanıldı.

BEYLERBEYİ SARAYI

İstanbul Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde bulunan saray, 1861-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırıldı. II. Abdülhamit Balkan Savaşlarından sonra bu sarayda yaşamaya başladı. Erdoğan medya sektörünün temsilcileri olmak üzere birçok görüşmesini burada gerçekleştiriyor.

HUBER KÖŞKÜ

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra İstanbul’da Huber Köşkü’nü kullanmaya başladı. Çalışmalarını buradaki ofisinde yürüten Erdoğan, birçok dünya lideri ile görüşmelerini burada gerçekleştirdi.

VAHDETTİN KÖŞKÜ

Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in tahta çıkmadan önce kullandığı Çengelköy sırtlarında bulunan Vahdettin Köşkü’nü de Erdoğan çalışma ofisi olarak kullanıyor. Tarihi Vahdettin Köşkü yapılan restorasyonla bambaşka bir görüntüye bürünürken, Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak kullanacağı tarihi köşke 150 milyon lira harcandığı ileri sürülmüştü. Güvenlik gerekçesiyle binanın çevresine 15 metre yükseklikte beton duvar örülmüştü.

DOLMABAHÇE SARAYI

Erdoğan başbakanlığı döneminde çalışma ofisi olarak Dolmabahçe Sarayı’nı kullanıyordu. 1843-1856 yılları arasında yapılan Dolmabahçe Sarayı, bittikten sonra devletin idare merkezi haline gelmişti.

SAVANORA YATI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 2013’ün sonlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca kiralandığı işadamı Kahraman Sadıkoğlu’ndan devralındı. Erdoğan’ın Türkiye’de ve yabancı ülkelerde gerçekleştireceği toplantı ve görüşmelerde prestij amaçlı olarak değerlendirilmek üzere restore edilen yata 5 milyon dolar yatırım yapılmıştı.

TEK SARAY KULLANMIŞLARDI

Osmanlı’yı cihan devleti haline getiren önemli padişahlar tek saray kullanmıştı. Osmanlı İmparatorluğu yaklaşık 400 yıl kadar idare merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı’nı kullandı. Saray Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirildi. Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman bu sarayı kullanmıştı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu