Ana SayfaGenelManşet

OECD rakamlarına göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde ikinci sırada

ahmet-davutoglu
2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde Hükümet adına söz alan ve yaklaşık 1 saat süren konuşmasında bütçeye ve ekonomiye çok kısa bir süre ayıran Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Orta sınıfın en güçlendiği ülkelerden biriyiz. OECD rakamlarına göre de gelir dağılımını en hızlı düzelten ülkeyiz” demişti. Ancak Davutoğlu’nun “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD rakamlarına göre de gelir dağılımını en hızlı düzelten ülkeyiz” açıklamasını yaptığı gün yine OECD’den dikkat çekici bir açıklama geldi. OECD rakamlarına göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde ikinci sırada.

 

Söz konusu rapora göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üye ülkelerin çoğunda gelir dağılımı eşitsizliği son 30 yılın en yüksek seviyesinde. Zengin ve fakir arasındaki uçurum giderek artıyor. OECD raporuna göre üye ülkelerde zenginlerin toplam nüfus içindeki payı yüzde 10. Zenginler, yoksullardan ortalama 9.5 kat daha fazla kazanıyor. Raporun sonuç bölümünde ise gelir dağılımı eşitsizliğinin ekonomik büyüme üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etki yaptığına dikkat çekildi.
OECD’nin gelir dağılımı eşitsizliği hesaplamalarında kullandığı Gini parametrelerine göre gelir dağılımı eşitsizliğinin en fazla olduğu 21 ülke içinde Meksika ilk sırada gösterildi. Listede Türkiye ikinci, ABD üçüncü sırada yer aldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA (Şahıs Denetim Kodu) Resmi

*

Başa dön tuşu